април 2022

Проруската политичка партија „Родина Македонија“ – дезинформации, теории на заговор и поттикнување омраза
Проруската партија „Родина Македонија“ беше извор на дезинформации за Украина уште пред започнувањето на воената инвазија од...
Дознај повеќе
Руската пропаганда за време на македонската политичка криза (2015) – дезинформации за „украинско сценарио“
Анализа на дезинформациите и теориите на заговор за „украинско сценарио“, „обоена револуција“ и „македонски Мајдан“...
Дознај повеќе
Руската пропаганда за „украинското сценарио“ во Македонија (2016-2017)
Во текот на 2016 и 2017 г. македонски и руски пропагандисти хармонично промовираа теории на...
Дознај повеќе
Пропагандистот Дугин, сатанизацијата на Западот и апологијата на рускиот империјализам
Во оваа куса анализа, пишувана во време кога трупите на Путин упорно гранатираат цивилни објекти...
Дознај повеќе
Руската пропаганда во Македонија во 2018: „Единствена Македонија“ како „пионче“ на „Единствена Русија“
Неодамнешното протерување на петтемина руски дипломати не е прво протерување на руски дипломати од Македонија. Првпат,  Македонија...
Дознај повеќе
Руската пропаганда со дезинформации во Македонија пред референдумот во 2018
Додека експертите од ЕУ и САД даваа насоки „Како Балканот да се одбрани од руската пропаганда?“, во...
Дознај повеќе
Руската пропаганда во Македонија по референдумот до зачленувањето во НАТО
Оваа анализа ја документира руската пропаганда по консултативниот референдум за Договорот од Преспа во 2018 г., превирањата во политичките партии ВМРО-ДПМНЕ и „Единствена...
Дознај повеќе
Основано е Здружение на граѓани „ИМА“ (Институт за медиуми и аналитика – Скопје)
На 21.04.2022 се одржа основачкото собрание на Здружението на граѓани „ИМА“ (Институт за медиуми и...
Дознај повеќе
Мисија на Институтот за медиуми и аналитика – ИМА
Мисија на Здружението на граѓани ИНСТИТУТ ЗА МЕДИУМИ И АНАЛИТИКА ИМА од Скопје - како...
Дознај повеќе
Дејности на Институтот за медиуми и аналитика – ИМА
Дејности со кои ќе се реализираат целите на Институтот за медиуми и аналитика - ИМА...
Дознај повеќе