декември 2022

„Полиграф“: Дезинформација е дека нема дојави за бомби во ниту едно училиште каде учат Албанци
Лажните дојави за бомби беа проследени и со дезинформации. На Твитер беше објавено дека во...
Дознај повеќе
Полиграф: Погрешни информации во учебникот по „Историја и општество за V одделение“
Непроверувањето на факти во учебници предизвикува голема финансиска и општествена штета. Пример за тоа е...
Дознај повеќе
„Полиграф“: Кој дезинформира дека Русија никогаш не нападнала никого?
Неколку македонски медиуми на 20 и 21 декември 2022 објавија наслови со тврдење дека „Русија...
Дознај повеќе
Дезинфекција на дезинформациите
Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ На крајот на годината 2022 станаа реалност предупредувањата на аналитичарите дека Западен...
Дознај повеќе
Полиграф: Интернет измами со злоупотреба на познати и непостоечки лекари
Честопати на Фејсбук може да се видат страници кои рекламираат разни медицински препарати. Но, голем...
Дознај повеќе
МИА ги стави во мирување дописништвата во Брисел, Атина и Вашингтон, за новинарскиот синдикат тоа е недозволиво
Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) изрази жалење поради одлуката на АД МИА...
Дознај повеќе
Децентрализација во информирањето!
Пишува: АРТА ТАХИРИ За време на овие години на транзиција, често сме слушале за децентрализација...
Дознај повеќе
Полиграф: Погрешни фотографии и информации за новиот в.д. директор на Државниот пазарен инспекторат
Откако Владата соопшти дека го назначила Горан Трајковски за нов в.д директор на Државниот пазарен...
Дознај повеќе
Полиграф: Руските пропагандисти прават лажни паралели помеѓу Косово и Украина, во обид да ја легитимираат руската инвазија
https://youtu.be/VDlQ5nAtizM Ескалирањето на кризата во Косово е проследена и со ширење на бројни руски дезинформации...
Дознај повеќе
Кој кому мие мозок?
Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Копретседателот на заедничката бугарско-македонска комисија за историски и образовни прашања, Ангел Димитров...
Дознај повеќе