март 2023

Полиграф: Дезинформација е дека од Пентагон изјавиле „Украина нема шанси“
На 21.03.2023, три македонски портали објавија текст со наслов „Пентагон: УКРАИНА НЕМА ШАНСИ“, преземен од...
Дознај повеќе
Полиграф: Портали дезинформираа дека СДСМ „преговорите за името со Грција ги премести од ОН во ЕУ“
На 17.03.2023, порталот Република објави наслов „Слично како со спорот за името кога дојде СДСМ:...
Дознај повеќе
Полиграф: Стара вест за Курти од 2020-та објавена како нова, пред средбата со Вучиќ во Охрид
Средбата меѓу српскиот претседател Вучиќ и косовскиот премиер Курти, која се одржа на 18.03.2023 во...
Дознај повеќе
Состојбата со медиумските слободи подобрена, но борбата за нив треба да продолжи
Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Двете глобални кризи - пандемијата со ковид-19 и војната во Украина, поттикнаа...
Дознај повеќе
Артифициелната Интелигенција сега!
Ја имав таа привилегија кариерата да ја започнам далечната 1991 во Радио Скопје кога новинарската...
Дознај повеќе
Полиграф: Симонјан и Куновска дезинформираат за војната во Украина
На 13.03.2023, повеќе медиуми го пренесоа тврдењето на главната уредничка на руската државна телевизија „РT“...
Дознај повеќе
Полиграф: Кој дезинформира за депортацијата на Евреите од Македонија?
На 13.03.2023, повеќе медиуми го пренесоа тврдењето на претседателот на Фондацијата „Македонија“, Виктор Стојанов: „Претседателот...
Дознај повеќе
Полиграф: Кој шири невистини дека во последниот извештај на Фридом Хаус „паѓаме на степенот на демократијата“?
На 13.03.2023, Во емисијата на Радио Лидер „Еспресо со Златев и Боцевски“, пратеникот Драган Ковачки...
Дознај повеќе
Евтини макарони
Кинескиот претседател Кси Џинпинг се подготвува да ја оствари својата прва официјална посета на Москва,...
Дознај повеќе
Полиграф: Кој дезинформира дека со внесување на Бугарите во Уставот, ќе станеме „втора Босна“?
Во емисијата „За или против“ на ТВ Алфа на 06.03.2023, гостинот Кристијан Бенито изнесе дезинформации...
Дознај повеќе