април 2023

Грешките на катастарот ги плаќаат граѓаните: Kога процесот на дигитализација создава повеќе проблеми
Погрешната дигитализација на катастарските планови им донесе многу главоболки на сопствениците на земјиште во полошкиот...
Дознај повеќе
Конзервативно граѓанство?
Пишува: МИРЈАНА МАЛЕСКА Осамна, деновиве, ненадејна изјава на поранешен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ и универзитетски професор,...
Дознај повеќе
Лажните вести и демократијата
Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Фокс њуз направи вонсудска спогодба со „Доминион“, една од компаниите што ги...
Дознај повеќе
Анализа на ИКС: Медиумски писмените граѓани се справуваат подобро со дезинформациите
Граѓаните кои се медиумски писмени се повеќе свесни за постоењето дезинформации, можат активно да учествуваат...
Дознај повеќе
Грковска: Главната реформа треба да ја направиме во нас самите
За платформата #Деполaризирајсе, која е дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки...
Дознај повеќе
Крајот на класичното новинарство
Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Медиумите имаат страшен импакт не само врз јавното мнение на населението, туку...
Дознај повеќе
Грковска: Корупцијата е општествен проблем, сите институции мора да бидат одговорни и професионално да си ја вршат работата
За платформата #Деполaризирајсе, која е дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки...
Дознај повеќе
Во светот на лажните вести и пропагандата
Неделава во Македонија ќе допатува Џејмс Рубин, специјален претставник и координатор на Центарот за глобален...
Дознај повеќе
Полиграф: Повторно објавена стара теорија на заговор дека временски патник снимал со смартфон меч на Тајсон во 1995
Една стара теорија на заговор за временски патник се појави повторно во медиумите во земјава....
Дознај повеќе
Полиграф: Кој дезинформираше дека киднапер намамувал деца кај средното музичко училиште во Скопје?
Неодамна, една дезинформација дека киднапер намамувал деца кај средното музичко училиште во Скопје се прошири...
Дознај повеќе