јули 2023

Анализа на „Метаморфозис“: Дезинформациите од странство го дестабилизираат Западен Балкан
Новата анализа „Геополитичка перспектива на дезинформациските текови во Западен Балкан“ објавена од Фондацијата „Метаморфозис“ укажува...
Дознај повеќе
Дезинформации за родовиот идентитет и за Истанбулската конвенција
Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (3) Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење...
Дознај повеќе
(ВИДЕО) Студија на МОСТ за руската пропаганда: Медиумите да бидат свесни дека зборовите се оружје на Кремљ за ширење дезинформации
Во рамки на програмата „Борба со лажни вести и наративи“, денес Граѓанската Асоцијација МОСТ презентира...
Дознај повеќе
ИМА: Навивачкиот говор на омраза кој поттикнува насилство треба јавно да се осуди, а сторителите да се казнат
Говорот на омраза пред, за време, и по одржување на спортските натпревари причинува повеќекратни штети,...
Дознај повеќе
Родовата еднаквост не е закана, опасност и „погубна“ идеологија, туку фундаментално човеково право
Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (2) Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење...
Дознај повеќе
Говор на омраза и заговори: политички проблем
Пишува: ВИКИ МЛАДЕНОВА Структурата на овој текст ја позајмува судската практика на Европскиот суд за...
Дознај повеќе
Како беше анатемирана професорката Малеска за еден „лајк“ на Фејсбук?
Како лајкот на Фејсбук на познатата професорка Мирјана Малеска стана вест за медиум со уредувачка...
Дознај повеќе
Заканите по живот и говорот на омраза кон новинарката Рита Бехадини се кривични дела, институциите да постапат итно
Институтот за медиуми и аналитика ИМА го осудува најостро говорот на омраза кој содржи закани...
Дознај повеќе
Mедиумите треба да промовираат родова еднаквост, а не антиродови пропагандисти и дезинформации
Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (1)  Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење...
Дознај повеќе
Медиумите во Македонија и нивната иднина
Медиумскиот простор во Македонија е крајно пренатрупан. Има огромен број на телевизии, на мала популација...
Дознај повеќе