октомври 2023

Има ли политичка волја за спроведување на пресудата на Судот во Стразбур “X против Македонија”?
На потег се пратениците: Ќе демонстрираат ли политичка волја за спроведување на пресудата на ЕСЧП...
Дознај повеќе
ИМА: Зарем треба да дојде некој од ЕУ за да бидат во фокусот на медиумите демократските институции, владеење на правото и реформата на јавнa администрација?
Пишува: ЉУБИША АРСИЌ Институтот за медиуми и аналитика ИМА, во рамки на проектот „Преку деполаризација...
Дознај повеќе
Публикација: „Во(н) фокусот на медиумите: Демократски институции, владеење на правото и реформи во јавната администрација“ – извештај од мониторинг на медиумите
Институтот за медиуми и аналитика ИМА ја промовираше публикацијата: „Во(н) фокусот на медиумите: Демократски институции,...
Дознај повеќе
Потребна е деполаризација на општеството и зголемен фокус кон владеењето на правото, борбата против корупцијата и реформите во администрацијата
Институтот за медиуми и аналитика ИМА, во рамки на проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни...
Дознај повеќе
ИМА со промоција на публикација и панел-дискусија за демократските институции, владеењето на правото и реформите во администрацијата
Утре (понеделник 30.10.2023), Институтот за медиуми и аналитика ИМА на настан во хотел Сити парк...
Дознај повеќе
Зошто пресудата на Судот во Стразбур „Д.Х. и други против Северна Македонија“ е важна за сексуалните работнички, медиумите и владеењето на правото?
Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ На 26.09.2023 година, една од главните вести на денот беше дека „сексуалните...
Дознај повеќе
Им веруваат ли граѓаните на теориите на заговор?
Пишува: МИРЈАНА МАЛЕСКА         Пред неколку месеци, угледен електронски медиум објави дека  министерот за надворешни работи...
Дознај повеќе
ЗНМ, ССНМ и СЕММ: Судската пресуда против ИРЛ – напад врз интегритетот на новинарите и слободата на изразување
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и...
Дознај повеќе
Етничко медиумско известување: Во 2024 година државата ќе ја водат Aлбанците од ДУИ?
Кои се двата про-опозициски медиуми кои пропагираат дека во 2024 година со Северна Македонија ќе...
Дознај повеќе
ЗНМ со претставка до Судскиот совет за судијата Спировска Панева за неправедно исклучување на јавност од рочиште
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) поднесе барање до Судски совет за поведување на постапка...
Дознај повеќе