Срамна пресуда за ИРЛ, ќе се разбуди ли Судскиот совет, или пак ќе мора да се срамиме во Стразбур и да ги плаќаме судските грешки?

Пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ

Пресудата против ИРЛ, во која се вели дека ИРЛ не се медиум, а новинарите на ИРЛ не се новинари и дека не смеат да се претставуваат како такви и да креираат новинарски продукти не е само скандалозна!

Оваа пресуда го крши Уставот и членот 16 кој забранува цензура, ги крши меѓународните конвенции кои ја гарантираат слободата на изразување (нпр. Членот 10 од Европската конвенција за човекови права) што земјава се обврзала дека ќе ги почитува, а и други закони од домашното законодавство.

Наместо заштитник на законот, правата и слободите на граѓаните, меѓу кои слободата на изразување е една од најелементарните, со оваа пресуда, судот се става во улога на прекршител на законите и правата.

Воопшто не се сомневам дека оваа пресуда, доколку повисоките судски инстанции во земјава не интервенираат, ќе падне како крушка во Стразбур.

Она што зачудува и се наметнува како важно прашање во целава ситуација е: Каде е и што прави во врска со ова Судскиот совет?

Меѓу надлежностите на Судскиот совет е и „да ја следи и оценува работата на судиите“, „да ги избира и разрешува судиите“, а и „да одлучува за утврдување на одговорност на судија и претседател на суд“.

Што ли ќе рече и дали воопшто нешто ќе преземе Судскиот совет во врска со оваа скандалозна пресуда? Дали конечно ќе видиме конкретни чекори кои би можеле да придонесат за враќање на урнисаната доверба во судовите, која е последица, пред сè, на вакви скандалозни пресуди?

Или ќе чекаме за тоа да одлучува Европскиот суд за човекови права во Стразбур, а потоа штетата, повторно, ќе се плаќа од буџетот на земјава, односно, ќе ја платиме сите ние?

(колумната е личен став на авторот)

Институтот за медиуми и аналитика ИМА не се согласува секогаш со ставовите изнесени во авторските текстови, мислења и анализи, но го цени високо придонесот на секој автор и придонесот на медиумските експерти за развој на аргументирана дебата со различни гледишта, со цел да да се унапреди состојбата со плурализмот во медиумскиот простор во Северна Македонија.

MLorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. It has survived not only five centuries. Simply dummy text of the printing and typesetting industry. It has survived not only five centuries. There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable. Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

There is no sincerer love than the love of food.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable. If you are going to use a passage of Lorem Ipsum, you need to be sure there isn’t anything embarrassing hidden in the middle of text. All the lorem ipsum generators on the internet tend to repeat predefined chunks as necessary, making this the first true generator on the internet. It uses a dictionary of over 200 Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable. The generated Lorem Ipsum is therefore always free from repetition, injected humour.

You can never quit. Winners never quit, and quitters never win

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable. If you are going to use a passage of Lorem Ipsum, you need to be sure there isn’t anything embarrassing hidden in the middle of text. All the lorem ipsum generators on the internet tend to repeat predefined chunks as necessary, making this the first true generator on the internet. It uses a dictionary of over 200 Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable. The generated Lorem Ipsum is therefore always free from repetition, injected humour.