Анализи

(ВИДЕО) Трајаноски: Какви мерки презема државата против хибридните закани и нападите со дезинформации?

Истражувачот Жарко Трајаноски зборуваше на тема „Руските и проруските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, на тркалезната маса организирана од Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 26.01.2023. Трајаноски потсети на руските и проруските наративи во периодот до зачленувањето на Северна Македонија во НАТО, на наративите по зачленувањето во НАТО, и на тековните руски...

(ВИДЕО) Бојаровски: Руската православна црква е првиот партнер во спроведувањето на Путиновата политика на „рускиот свет“

Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 26.01.2023 организираше тркалезна маса на тема „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“. Нa тркалезната маса учествуваше и аналитичарот Зоран Бојаровски, со излагање на тема „Руските дезинформации и православната пропаганда“. Во своето излагање, Бојаровски истакна дека Руската православна црква е првиот партнер во...

(ВИДЕО) Алексоска: Руската федерација во Украина спроведува брутална агресија врз недолжно цивилно население

Институтот за медиуми и аналитика ИМА организираше панел-дискусија „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, која се одржа на 26 јануари 2023 (четврток) во „Бруталиск“ во Скопје. Прв панелист беше Росана Алексоска, менаџер на програмата „Борба против лажни вести и наративи“ од Граѓанската асоцијација „МОСТ“. Алексоска најнапред ја истакна важноста на наративите,...

Хибридни закани

Пишува: Атанас КИРОВСКИ Македонија е постојано цел на хибридни закани, на напади со лажни вести и  поттикнување внатрешни конфликти, и секоја постоечка криза странски агентури ја користат за предизвикување дестабилизација во земјата и регионот. Откако беше потпишан...

(ВИДЕО) Трајаноски: Какви мерки презема државата против хибридните закани и нападите со дезинформации?

Истражувачот Жарко Трајаноски зборуваше на тема „Руските и проруските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, на тркалезната маса организирана од Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 26.01.2023. Трајаноски потсети на руските и проруските...

Хибридни закани

Хибридни закани

Пишува: Атанас КИРОВСКИ Македонија е постојано цел на хибридни закани, на напади со лажни вести и  поттикнување внатрешни конфликти, и секоја постоечка криза странски агентури ја користат за предизвикување дестабилизација во земјата и регионот. Откако беше потпишан...

(ВИДЕО) Трајаноски: Какви мерки презема државата против хибридните закани и нападите со дезинформации?

(ВИДЕО) Трајаноски: Какви мерки презема државата против хибридните закани и нападите со дезинформации?

Истражувачот Жарко Трајаноски зборуваше на тема „Руските и проруските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, на тркалезната маса организирана од Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 26.01.2023. Трајаноски потсети на руските и проруските...

(ВИДЕО) Бојаровски: Руската православна црква е првиот партнер во спроведувањето на Путиновата политика на „рускиот свет“

(ВИДЕО) Бојаровски: Руската православна црква е првиот партнер во спроведувањето на Путиновата политика на „рускиот свет“

Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 26.01.2023 организираше тркалезна маса на тема „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“. Нa тркалезната маса учествуваше и аналитичарот Зоран Бојаровски, со излагање на тема „Руските...

(ВИДЕО) Алексоска: Руската федерација во Украина спроведува брутална агресија врз недолжно цивилно население

(ВИДЕО) Алексоска: Руската федерација во Украина спроведува брутална агресија врз недолжно цивилно население

Институтот за медиуми и аналитика ИМА организираше панел-дискусија „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, која се одржа на 26 јануари 2023 (четврток) во „Бруталиск“ во Скопје. Прв панелист беше Росана Алексоска, менаџер на...

Руската православна црква во пропагандата на Кремљ

Руската православна црква во пропагандата на Кремљ

Пишува: Зоран БОЈАРОВСКИ Немаше поминато ниту полни три недели од почетокот на војната на Украина кога патријархот на Руската православна црква Кирил ја благослови воената агресија[1] на соседната земја. Медиумите и агенциите веднаш после овој настан потсетија[2] дека...

Нова публикација на ИМА: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“

Нова публикација на ИМА: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“

Институтот за медиуми и аналитика ИМА ја издаде новата публикација: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“, во авторство на Жарко Трајаноски. Во публикацијата се укажува дека руската пропаганда со...