Кои македонски медиуми лапнаа „руски кромид“ со фабрикувано видео ширено од Захарова, дека на билборд во Њујорк пишувало „Слава на Урина“?

Кои македонски медиуми лапнаа „руски кромид“ со фабрикувано видео ширено од Захарова, дека на билборд во Њујорк пишувало „Слава на Урина“?

На 21 и 22 септември 2023 година, повеќе медиуми во земјава со речиси идентични текстови објавија дезинформација дека во Њујорк, за време на одржувањето на Генералното собрание на ООН, Зеленски и Украина биле пречекани со дигитален билборд на кој наместо „Слава на...
Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Дезинформациските наративи и теории на заговор за „поништување“, „исчезнување“, „уништување“, „разнебитување“, „етноцид“ и (идентитетски) „геноцид“ на македонскиот народ не се нешто ново во македонскиот медиумски простор. Ваквите теории на...
Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ И во Бугарија има конкретен предлог за уставни измени, по кој уследи медиумска и општествена поларизација. И во бугарските медиуми и на социјалните мрежи е забележлив наплив од „патриотски говор на омраза“ против „предавници“, „непријатели“,...
Посетата која крена врева: Албанските медиуми со афирмативен пристап, македонските – критични кон Курти

Посетата која крена врева: Албанските медиуми со афирмативен пристап, македонските – критични кон Курти

Пишува: СЕФЕР ТАХИРИ Како известуваа албанските и македонските медиуми за посетата на премиерот на Косово, Албин Курти во Северна Македонија? Зошто оваа посета во некои медиуми беше наречена приватна и неофицијална? Кои беа причините што оваа посета, иако беше...
Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Злоупотреба на медиумите за ширење дискриминација и говор на омраза врз основа на род и родов идентитет

Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (5) Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење беше зајакнато со нови влијателни актери – религиозни лидери, нивни поддржувачи, јавни личности, интелектуалци, академици… Иако медиумите и...
Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Анти-родовото движење во Македонија и руската пропаганда

Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (4) Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење беше зајакнато со нови влијателни актери – религиозни лидери, нивни поддржувачи, јавни личности, интелектуалци, академици…Иако медиумите и...