Правна борба против говор на омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет  – искуства на Скопскиот КВИР ЦЕНТАР – Здружение за сексуални и родови малцинства

Правна борба против говор на омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет – искуства на Скопскиот КВИР ЦЕНТАР – Здружение за сексуални и родови малцинства

Пишува: МАРТИН ТАСЕВСКИ Скопскиот КВИР ЦЕНТАР – Здружение за сексуални и родови малцинства во периодот 2021 – 2022 година, има документирано 154 интервенции – случаи на говор на омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет, најголем дел на...
ЕУ во извештајот за Северна Македонија: Да се подобри спроведувањето на законодавството за говор на омраза

ЕУ во извештајот за Северна Македонија: Да се подобри спроведувањето на законодавството за говор на омраза

Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Терминот „говор на омраза“ е опфатен во два кластера и споменат дури 18 пати во Извештајот на Европската Комисија за напредокот на Северна Македонија во евроинтегративниот процес за 2022[i] година. Со тоа, Европската Комисија го издвои говорот...
Малтретирање во дом за стари лица во Пеќ: Со дезинформацијата дека жртвата е Србинка намерно се поттикнуваше етничка нетрпеливост

Малтретирање во дом за стари лица во Пеќ: Со дезинформацијата дека жртвата е Србинка намерно се поттикнуваше етничка нетрпеливост

Вознемирувачко видео од дом за стари лица во Пеќ, Косово, во кое негувателка физички малтретира постара жена, се злоупотреби од некои медиуми не само за сензационализам, туку и за ширење дезинформации кои поттикнуваат меѓуетничка нетрпеливост. На 2.11.2022, српскиот...
Пендаровски, медиумски здруженија и активисти нajостро го осудија нападот врз новинарот Зоран Божиновски

Пендаровски, медиумски здруженија и активисти нajостро го осудија нападот врз новинарот Зоран Божиновски

Претседателот Стево Пендаровски нajостро го осуди нападот врз новинарот Зоран Божиновски: „Република Северна Македонија е правна држава во која се штитат човековите права и слободи, затоа повикувам за ефикасна истрага на овој случај. Неприфатливо е насилничко...
ПИРОМАНИ

ПИРОМАНИ

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Во ситуација на затегнати односи меѓу соседните Македонија и Бугарија, изминатата недела дојде до средба на министрите за надворешни работи на двете земји во Берлин, Бујар Османи и Николај Милков. Како што соопшти Министерството за надворешни...
ЛОШ ЗАКОН, ВЕЧНИ РЕФОРМИ – КОЛКУ СЕ СУШТИНСКИ ИЗМЕНИТЕ ВО КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК ЗА ГОВОР НА ОМРАЗА?

ЛОШ ЗАКОН, ВЕЧНИ РЕФОРМИ – КОЛКУ СЕ СУШТИНСКИ ИЗМЕНИТЕ ВО КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК ЗА ГОВОР НА ОМРАЗА?

Пишува: ЕЛЕНА МИХАЈЛОВА – СТРАТИЛАТИ   Говорот на омраза не е експлицитно дефиниран во Кривичниот законик на Северна Македонија. Тој e содржан во кривичните одредби со кои се забранува: 1) изложувањето на подбив на македонскиот народ и припадниците на...