Алиу: Директивите и барањата на ЕУ – патоказ за реформите во администрацијата и медиумите

Алиу: Директивите и барањата на ЕУ – патоказ за реформите во администрацијата и медиумите

За платформата #Деполaризирајсе, која е дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“, Институтот за медиуми и аналитика ИМА разговараше со министерот за информатичко општество и...
Алиу: Дигитализацијата на услугите ќе ја намали корупцијата и ќе им го олесни животот на граѓаните

Алиу: Дигитализацијата на услугите ќе ја намали корупцијата и ќе им го олесни животот на граѓаните

За платформата #Деполaризирајсе, која е дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“, Институтот за медиуми и аналитика ИМА разговараше со министерот за информатичко општество и...
Властите во регионот остануваат исти

Властите во регионот остануваат исти

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Насекаде на Балканот годинава се одржуваа(т) избори, со исходи кои изгледаа прилично неизвесни. Но, иако изборните циклуси не се секаде завршени, реално е да се констатира дека состојбата останува непроменета. Грците во неделата излегоа на...
Слободата на медиумите не може да се поистоветува со слобода за непрофесионалност, неаргументираност и дезинформирање

Слободата на медиумите не може да се поистоветува со слобода за непрофесионалност, неаргументираност и дезинформирање

Пишува: ДРАГАН АНТОНОВСКИ Нема голема филозофија за потребата за слобода на медиумите. Тоа е императив, одлика на  демократските општества, цел на професионалните новинари, сатисфакција за лидерството на која било држава. За неа треба да се бориш и да се избориш. Таа...
Слободата на говорот се стекнува тешко и мачно, но многу лесно може да се изгуби

Слободата на говорот се стекнува тешко и мачно, но многу лесно може да се изгуби

Пишува: МЛАДЕН ЧАДИКОВСКИ Македонија после речиси 15 години се врати во првата половина на листата на “Репортери без граници”. Според глобалниот Индекс за слободата на медиумите на „Репортери без граници” земјава се наоѓа на, за наши услови, високото 38-мо место во...
Слобода на медиумите: Политиката ги поддржува медиумите со изјави, a прави спротивни дејствија

Слобода на медиумите: Политиката ги поддржува медиумите со изјави, a прави спротивни дејствија

Пишува: АРТА ТАХИРИ На Денот на слободата на медиумите, 3 мај, социјалните мрежи беа преплавени со бројни честитки од политичките партии, кои изјавија дека се за поголема слобода на медиумите, што подразбира овозможување на соодветни услови и општествено-политички...