Нова публикација на ИМА: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“

Нова публикација на ИМА: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“

Институтот за медиуми и аналитика ИМА ја издаде новата публикација: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“, во авторство на Жарко Трајаноски. Во публикацијата се укажува дека руската пропаганда со...
Полиграф: Дезинформација е дека „Путин подготвува сериозен удар за ЕУ“ со раскинување на договорите со Советот на Европа

Полиграф: Дезинформација е дека „Путин подготвува сериозен удар за ЕУ“ со раскинување на договорите со Советот на Европа

На 17.01.2023, порталот Инфомакс објави наслов „ПУТИН ПОДГОТВУВА СЕРИОЗЕН УДАР ЗА ЕУ! Претседателот на Русија ги раскинува сите договори со Советот на Европа!“ Но, во текстот на Инфомакс воопшто не се споменува ниту ЕУ, ниту пак се даваат било какви информации за...
Новинари и политичари

Новинари и политичари

Пишува: Мирјана МАЛЕСКА Читам, новинарите имале право да ги критикуваат политичарите од власта а овие немале право да го изнесат своето мислење за медиумите. Tоа билo притисок, некој ќе ги разберел погрешно и ќе била загрозена безбедноста на новинарот. Точно, притисок...
Панел-дискусија: „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“

Панел-дискусија: „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“

Институтот за медиуми и аналитика ИМА организира панел-дискусија „Руските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, која ќе се одржи на 26 јануари 2023 (четврток) во „Бруталиск“ во Скопје (бул. Илинден 38А), со почеток во 12 часот. Панелисти...
Полиграф: Дезинформации се нападите на Кремљ дека Османи во Украина шпекулирал за жртви на руската агресија

Полиграф: Дезинформации се нападите на Кремљ дека Османи во Украина шпекулирал за жртви на руската агресија

На 17.01.2023 Амбасадата на Русија во Северна Македонија на својата фб. страница објави дека „Претседавачот со ОБСЕ Бујар Османи вчера во Украина шпекулираше за „жртви на руската агресија“, прифаќајќи ја пропагандата на режимот во Киев.“ Нападите на руската амбасада...
Полиграф: Дезинформации се тврдењата дека породилното отсуство ќе се скрати

Полиграф: Дезинформации се тврдењата дека породилното отсуство ќе се скрати

Неколку портали и анонимни профили на социјалните мрежи тврдеа дека со предлог-законот за работни односи породилното отсуство ќе се скрати од 9 на 5 месеци.  Ова тврдење беше проширено на 14.01.2023 од повеќе анонимни профили на Твитер. Некои од овие објави ширеа и...