Кој ги измами граѓаните дека „Раде Шербеџија отвори канцеларија на „Левица“ во Скопје“?

Кој ги измами граѓаните дека „Раде Шербеџија отвори канцеларија на „Левица“ во Скопје“?

Повеќе медиуми наседнаа на политичката пи-ар стратегија позната како „лажно поддржување“ (fake endorsement), затоа што не проверуваа факти. На 16.11.2022 страницата Левица – Ѓорче Петров објави фотографии од отворање нова канцеларија. На една од нив со лидерот...
Полиграф: Тврдењата за „украинската окупација на Херсон“ се дезинформации

Полиграф: Тврдењата за „украинската окупација на Херсон“ се дезинформации

Неколку македонски портали известија дека украинската окупација на Херсон е во тек, повикувајќи се на неименувани медиуми. На пример, порталот Плусинфо во текст објавен на 25.10.2022, пишува: „Како што пренесуваат медиумите, украинската окупација на Херсон е во...
Дезинформација е дека Македонија била „втора во Европа по стапката на мизерија“ во 2022

Дезинформација е дека Македонија била „втора во Европа по стапката на мизерија“ во 2022

На 14 ноември 2022, партијата ВМРО-ДПМНЕ објави соопштение со наслов: „Македонија со Ковачевски и СДС е втора во Европа по стапката на мизерија, народот не може да ги купи ниту основните производи“. Истиот ден, повеќе медиуми го пренесоа партиското соопштение на...
Полиграф: Невистинити се тврдењата на претседателот на МАНУ дека „Македонците се на работ на истребување“ и „Македонците веќе уште денес ги нема!“

Полиграф: Невистинити се тврдењата на претседателот на МАНУ дека „Македонците се на работ на истребување“ и „Македонците веќе уште денес ги нема!“

Ја разобличуваме и невистината дека „Македонците се на работ на истребување“, содржана во текстот на „Вечер“ од 28.10.2022, „Коцарев: Македонците, иако се на работ на истребување, сепак, ќе опстојат за навек!“. Како што објави Вечер, академик Коцарев, кажал дека...
Ширењето на една фото-монтажа ни покажа колку сме ранливи на дезинформации

Ширењето на една фото-монтажа ни покажа колку сме ранливи на дезинформации

Ширењето на една фото-монтажа на социјалните мрежи и портали, во обид да се поттикне меѓуетничка недоверба и нетрпеливост, ни покажа колку земјава е ранлива на дезинформации, поради затајување на проверката на факти. На 21.10.2022, на Твитер се прошири вирално објава...
Полиграф: Дезинформација е дека македонскиот јазик во ЕУ ќе има фуснота и дека е кодифициран во 1977 година

Полиграф: Дезинформација е дека македонскиот јазик во ЕУ ќе има фуснота и дека е кодифициран во 1977 година

На 18.10.2022, во гостување на првиот канал на јавниот сервис, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски тврди дека македонскиот јазик во ЕУ секогаш ќе има фуснота. „Секогаш доле ќе стои некоја фуснота, која што фуснота, после некое време, може да стане нешто...