НОВОСТИ

ДИЈАЛОГОТ НАШ НАСУШЕН

Дали се води јавен дијалог кај нас? Да, се води, на ниво на кое e нашето образование, култура и демократска традиција. Дијалогот е неопходен. Тој помага да се внесе виталност во демократското општество и да се зголеми осмисленото учеството на граѓаните, во политичкиот...

Пендаровски: Не треба да дозволиме дискриминирачкиот говор да прерасне во говор на омраза и со тоа да ги поткопа темелите на едно општество

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на јавната дебата на тема „Дискриминирачки говор на дигитални медиуми – состојба и предизвици”, во организација на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) и Институтот за добро управување и...

Наративи со дезинформации и медиумски манипулации за македонскиот јазик

пишува: Жарко ТРАЈАНОСКИ Уште пред официјалното објавување на преговарачката рамка со ЕУ, се појавија сензационалистички наслови и тенденциозни толкувања кои креваа социјална паника дека во првично објавената верзија од „францускиот предлог“ имало преименување на...

ДИЈАЛОГОТ НАШ НАСУШЕН

Дали се води јавен дијалог кај нас? Да, се води, на ниво на кое e нашето образование, култура и демократска традиција. Дијалогот е неопходен. Тој помага да се внесе виталност во демократското општество и да се зголеми осмисленото учеството на граѓаните, во политичкиот...

Пендаровски: Не треба да дозволиме дискриминирачкиот говор да прерасне во говор на омраза и со тоа да ги поткопа темелите на едно општество

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на јавната дебата на тема „Дискриминирачки говор на дигитални медиуми – состојба и предизвици”, во организација на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) и Институтот за добро управување и...

ДИЈАЛОГОТ НАШ НАСУШЕН

ДИЈАЛОГОТ НАШ НАСУШЕН

Дали се води јавен дијалог кај нас? Да, се води, на ниво на кое e нашето образование, култура и демократска традиција. Дијалогот е неопходен. Тој помага да се внесе виталност во демократското општество и да се зголеми осмисленото учеството на граѓаните, во политичкиот...

Пендаровски: Не треба да дозволиме дискриминирачкиот говор да прерасне во говор на омраза и со тоа да ги поткопа темелите на едно општество

Пендаровски: Не треба да дозволиме дискриминирачкиот говор да прерасне во говор на омраза и со тоа да ги поткопа темелите на едно општество

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на јавната дебата на тема „Дискриминирачки говор на дигитални медиуми – состојба и предизвици”, во организација на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) и Институтот за добро управување и...

Наративи со дезинформации и медиумски манипулации за македонскиот јазик

Наративи со дезинформации и медиумски манипулации за македонскиот јазик

пишува: Жарко ТРАЈАНОСКИ Уште пред официјалното објавување на преговарачката рамка со ЕУ, се појавија сензационалистички наслови и тенденциозни толкувања кои креваа социјална паника дека во првично објавената верзија од „францускиот предлог“ имало преименување на...

Наративи против „францускиот предлог“: дезинформации и теории на заговори за државата и нејзината иднина

Наративи против „францускиот предлог“: дезинформации и теории на заговори за државата и нејзината иднина

Пишува: Жарко ТРАЈАНОСКИ Лидерот на најголемата опозициска партија Мицкоски  го отфрли „изменетиот францускиот предлог“[i] опишуваји го како пораз и „капитулација без одлагање“.[ii] Мицкоски манипулираше дека „францускиот предлог не нуди почеток на македонската...

Наративи со дезинформации, заплашувања и теории на заговори за македонскиот идентитет и македонскиот народ по „францускиот предлог“

Наративи со дезинформации, заплашувања и теории на заговори за македонскиот идентитет и македонскиот народ по „францускиот предлог“

пишува: Жарко ТРАЈАНОСКИ (извадок од анализата „Дезинформации, медиумски манипулации и теории на заговор за „францускиот предлог“) Заплашувачката дезинформаторска нарација дека со т.н. „француски предлог“ некој „го ништи македонскиот идентитет“ беше забележлива не...

Политички кариери

Политички кариери

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Континуираната политичка криза, која со години го распорува македонското национално ткиво, почнува да добива и карикатурални димензии. Вшмукани во баналноста на секојдневните политички препукувања, бесконечни навреди и омаловажувања врз...