Кои македонски медиуми лапнаа „руски кромид“ со фабрикувано видео ширено од Захарова, дека на билборд во Њујорк пишувало „Слава на Урина“?

Кои македонски медиуми лапнаа „руски кромид“ со фабрикувано видео ширено од Захарова, дека на билборд во Њујорк пишувало „Слава на Урина“?

На 21 и 22 септември 2023 година, повеќе медиуми во земјава со речиси идентични текстови објавија дезинформација дека во Њујорк, за време на одржувањето на Генералното собрание на ООН, Зеленски и Украина биле пречекани со дигитален билборд на кој наместо „Слава на...
Уставните измени во медиумите и на социјалните мрежи: Силна поларизација и омраза, слаба онлајн модерација, малку истражувања и претставки до саморегулаторните тела

Уставните измени во медиумите и на социјалните мрежи: Силна поларизација и омраза, слаба онлајн модерација, малку истражувања и претставки до саморегулаторните тела

Пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Дебатата за уставните измени, кои се услов за продолжување на преговорите за членство на  Северна Македонија во Европската унија, веќе подолго време е меѓу темите на кои и медиумите и јавноста посветуваат големо внимание, и очигледно...
Новинарството го откри „канцерот“ во здравството

Новинарството го откри „канцерот“ во здравството

Дали постои истражувачко новинарство во Северна Македонија? Дали е само за храбрите? Кој го финансира? Зошто медиумите во земјата не успеваат соодветно да го развијат овој тип на новинарство? Како два медиуми успеаја да откријат скандалозни податоци кои ги докажуваат...
Маѓепсаниот круг на управната правда

Маѓепсаниот круг на управната правда

Пишува: МЕРИТОН ТУША Законот за управни спорови што е донесен во 2019 година најавуваше промена на состојбата предизвикана од претходните верзии на законот. Очекувавме закон кој ќе овозможи надминување на претходната безизлезна пракса на празната повторлива процедура....
„Арачиновецот“ и обидот за убиство во Т.Ц. Бисер – кој сè освен насилникот заслужува јавна осуда? 

„Арачиновецот“ и обидот за убиство во Т.Ц. Бисер – кој сè освен насилникот заслужува јавна осуда? 

Пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Прво, за најостра осуда е обидот за убиство од жител на Арачиново врз негови двајца сограѓани кај ТЦ. Бисер. Но, тоа не значи дека сите арачиновци се исти, или дека сите Албанци се насилници и убијци! Второ, за најостра осуда е начинот на кој...
Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Дезинформациските наративи и теории на заговор за „поништување“, „исчезнување“, „уништување“, „разнебитување“, „етноцид“ и (идентитетски) „геноцид“ на македонскиот народ не се нешто ново во македонскиот медиумски простор. Ваквите теории на...
„Арачиновецот“ и обидот за убиство во Т.Ц. Бисер – кој сè освен насилникот заслужува јавна осуда? 

Сложни политичари, раскарани граѓани

Пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Поделбите и поларизацијата што ја создаваат политиката и политичките партии најмалку се одразуваат на нив, а најмногу на граѓаните. Поради политика, гледаме жестоки караници меѓу пријатели, роднини, колеги, познаници, комшии…кои честопати...
Новинарството го откри „канцерот“ во здравството

Напаѓачите врз медиумите може да добијат и затворски казни!

Нападот врз двете колешки и снимателот на Алсат, како и попречувањето на работата на новинарот на ТВ 21, не се само напади врз нив лично, туку се напади врз слободата на говорот, а со тоа и врз демократијата! Кој ги напаѓа медиумите, го напаѓа правото на фер...
Медиумското известување за неплаќањето струја во Слупчане: Енергетика претворена во етно-политика

Медиумското известување за неплаќањето струја во Слупчане: Енергетика претворена во етно-политика

Настаните во Слупчане, иако од енергетска природа, се претворија во етно-политика! Дали овие случувања укажуваат на присуството на етноцентризмот како континуиран феномен во медиумите, особено на тие онлајн? Како се разликуваа известувањата на медиумите на албански и...
Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ И во Бугарија има конкретен предлог за уставни измени, по кој уследи медиумска и општествена поларизација. И во бугарските медиуми и на социјалните мрежи е забележлив наплив од „патриотски говор на омраза“ против „предавници“, „непријатели“,...