Полиграф: Пропагандна промоција на Милошоски, со објавување стара вест како да е нова

Полиграф: Пропагандна промоција на Милошоски, со објавување стара вест како да е нова

Неколку портали, на 22.01.2023 објавија погрешни информации дека пратеникот Антонио Милошоски станал „топ тема во грчките медиуми“. Порталот „Маркукуле“ објави текст со наслов Aнтонио Милошоски ги збecна Грците: Го развиори сонцето од Кутлеш на планината Олимп....
Полиграф: Пендаровски не изјавил дека „не смеело да им се дозволи на луѓето од Бугарија да ја преминат границата за да одат да се поклонат на гробот на Гоце Делчев“

Полиграф: Пендаровски не изјавил дека „не смеело да им се дозволи на луѓето од Бугарија да ја преминат границата за да одат да се поклонат на гробот на Гоце Делчев“

На 23.01.2023, Виктор Стојанов, претседател на Фондација „Македонија“, на Фејсбук објави дека претседателот Пендаровски изјавил дека „не смеело да им се дозволи на луѓето од Бугарија да ја преминат границата за да одат да се поклонат на гробот на Гоце Делчев“. На...
Полиграф: Лавров дезинформира кога прави споредби на САД со Хитлер и Наполеон

Полиграф: Лавров дезинформира кога прави споредби на САД со Хитлер и Наполеон

Повеќе македонски медиуми делумно ја пренесоа изјавата рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, во која тој прави споредби на САД со Хитлер и Наполеон. Еве што изјави Лавров на прес конференцијата од 18.01.2023, која беше споделена и од руската амбасада:...
Хибридни закани

Хибридни закани

Пишува: Атанас КИРОВСКИ Македонија е постојано цел на хибридни закани, на напади со лажни вести и  поттикнување внатрешни конфликти, и секоја постоечка криза странски агентури ја користат за предизвикување дестабилизација во земјата и регионот. Откако беше потпишан...
(ВИДЕО) Трајаноски: Какви мерки презема државата против хибридните закани и нападите со дезинформации?

(ВИДЕО) Трајаноски: Какви мерки презема државата против хибридните закани и нападите со дезинформации?

Истражувачот Жарко Трајаноски зборуваше на тема „Руските и проруските дезинформации во Северна Македонија: Наративи и студии на случај“, на тркалезната маса организирана од Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 26.01.2023. Трајаноски потсети на руските и проруските...