Анализи

Етничка и политичка поларизација во контекст на изборите во 2024 година
  Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Поларизацијата е повеќе пати истакнувана како еден од поголемите проблеми во...
Дознај повеќе
Меѓуетничките односи во јавната комуникација за време на изборите: Продолжува доминацијата на етноцентричниот дискурс
  Пишува: СЕФЕР ТАХИРИ 34-годишната историја на политичкиот плурализам во Северна Македонија докажува дека меѓуетничките...
Дознај повеќе
Трајаноски: Наративите за „албанизација“ и „бугаризација“ за време на изборите ја продлабочија етничката поларизација
  Наративите за „албанизација“, „бугаризација“ и „демакедонизација“ кои беа користени од дел од политичките партии...
Дознај повеќе
Изборната кампања и меѓуетничките односи: Горчлива победа на национализмот
  Пишува: МИРЈАНА МАЛЕСКА Кога американскиот професор по политички науки од Стенфорд, Франсис Фукујама, напиша...
Дознај повеќе
Анкета на ИРИ: Се намалува поддршката за ЕУ, се зголемува антизападното расположение
  Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Наспроти пораките во дел од медиумите за „Силна поддршка за ЕУ“...
Дознај повеќе
Слободата на медиумите напредува, но забелешките и проблемите се повторуваат
Пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Северна Македонија и годинава напредуваше на Индексот за слобода на медиумите на...
Дознај повеќе