Говор на омраза

Примери од праксата: Каде грешат медиумите кога известуваат за ранливите групи?
  Пишува: СЛАВИЦА АНАСТАСОВСКА Вовед Во современиот свет, јавното мислење во голема мера се гради...
Дознај повеќе
Кои се препораките на ЕКРН за говорот на омраза и дела од омраза на кои не потсети ЕУ?
Пишува: МИЛА СТАМЕНОВА БУРНС Извештајот на Европската Комисија за напредокот на Северна Македонија од ноември...
Дознај повеќе
Што укажува и препорачува Извештајот на ЕК за говорот на омраза и делата од омраза во земјава?
  Пишува: МИЛА СТАМЕНОВА БУРНС Говорот на омраза, како тема, последен пат предизвика посериозно медиумско...
Дознај повеќе
Публикација на ИМА: „Медиумите и човековите права (анализи)“
Публикацијата „ Медиумите и човековите права (анализи)“ донесува авторски анализи и анализи на случаи, во...
Дознај повеќе
Има ли политичка волја за спроведување на пресудата на Судот во Стразбур “X против Македонија”?
На потег се пратениците: Ќе демонстрираат ли политичка волја за спроведување на пресудата на ЕСЧП...
Дознај повеќе
Срамна пресуда за ИРЛ, ќе се разбуди ли Судскиот совет, или пак ќе мора да се срамиме во Стразбур и да ги плаќаме судските грешки?
Пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Пресудата против ИРЛ, во која се вели дека ИРЛ не се медиум,...
Дознај повеќе
Дали епископ Јаков Стобиски ќе биде казнет за вознемирување врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во медиуми врз ЛГБТИ+ заедницата?
Без почитување на законите, и без воспоставување на пракса на казнување, не можеме да се...
Дознај повеќе
Уставните измени во алгоритамот дезинформации – омраза – поларизација
Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Говорот на омраза е храна за политичка некултура, а тие што го...
Дознај повеќе
Зибери: Слободата на секој досега до онаму до каде што не се попречува слободата на другиот
За платформата #ДеполаризирајСе, дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и инклузивни институции: придонес...
Дознај повеќе