“Poligraf”: Kush dërgon SMS mesazhe të rreme në emër të Postës që bëjnë mashtrime financiare ndaj qytetarëve?

 

Në fillim të vitit 2024, disa media raportuan për SMS mesazhe mashtruese, ku një uebfaqe e rreme e Postës së Maqedonisë së Veriut kërkon nga marrësi i mesazhit të paguajë taksë doganore për një paketë që gjoja i paska arritur.

Më 5 janar 2024, SH.A “Posta e Maqedonisë së Veriut” paralajmëroi publikisht për “Informacione të rreme dhe keqpërdorim të emrit të Postës së Maqedonisë së Veriut” duke bërë me dije se “qytetarët marrin mesazhe në telefon me përmbajtje të pavërtetë”.

Edhe më 8 dhe 9 janar 2024, më shumë media raportuan për mashtrimin me SMS mesazhe të rreme, si dhe se qindra qytetarë ishin shënjestër e këtij mashtrimi në internet. Disa qytetarë kanë qenë të mashtruar pasi kanë dhënë të dhënat bankare në faqen e rreme, e më pas nga llogaritë e tyre janë bërë pagesa prej disa qindra eurosh.

MPB po ashtu njoftoi përmes mediave se po merr masa për zbardhjen e rastit, duke u bërë apel qytetarëve që të mos bien në mashtrime të tilla dhe assesi të mos dërgojnë të dhënat e tyre personale përmes internetit.

Kjo nuk është hera e parë që Posta paralajmëron për keqpërdorim të emrit të saj në SMS mesazhe, që shihet edhe nga njoftimi më 27 nëntor 2023, për të cilin raportoi edhe TV Alsat.

Deri në përgatitjen e këtij emisioni, faqja e rreme “Posta e Maqedonisë së Veriut” me adresën mkposta.com ishte ende aktive. Për të mos rënë në mashtrime të tilla, qytetarët duhet t’i ndjekin informacionet në faqen zyrtare posta.com.mk, e jo në faqe tjera. Gjithashtu, është e nevojshme të dinë se njoftimi i vetëm dhe zyrtar për dorëzimin e paketave bëhet nga shpërndarësit e postës, siç thuhet në faqen e SH.A Posta.

Mesazhet e tilla të rreme i vlerësojmë si dezinformata, sepse minojnë besimin tek operatori publik postar. Qytetarët duhet të jenë shumë të kujdesshëm me SMS mesazhet dhe uebfaqet e këtilla të rreme, që të mos pësojnë humbje të mëdha financiare.